עריכה לשונית

כל סוג טקסט, קצר וארוך כאחד, אינטרנטי או בספר, מצריך עריכה לשונית. המינון? מידת המעורבות שהטקסט זקוק לה? ובכן על כך כבר אפשר לדון רבות וכמובן שכל טקסט וכל צורך הוא עולם ומלואו.

העריכה הלשונית היא בחלקה טכנית, ובחלקה נועדה ליצור מבנה טקסטואלי מסודר, נגיש, נהיר ומובן לקורא/ת.

הוא עוסק בעימודו של הטקסט, בשמירת העקביות, בחלוקה לכותרות ופסקאות, בפיסוק נכון וריווח. הוא גם עוסק בסידורו של הטקסט תוך שהוא יכול להגיע לרובדים שונים: עריכה לשונית בסיסית או שמא עריכה כוללת לרבות שכתוב הטקסט? דבר שכזה כמובן הוא תלוי צורך וגם תלוי אישור לקוח/ה.

במילה הכתובה אנו שמחים לספק שירותי עריכת לשון, זאת למען יצירת טקסט רציף ונעים לקורא, טקסט נקי ומכובד.

 

שירותי העריכה הלשוניים ייצרו במבנה הטקסטואלי רצף ואחידות, יתקנו שגיאות חלקן טעות סופר וחלקן שגיאות הנובעות ממטבע לשון וסלנג, ועד לשיפורי נוסח במטרה להבהיר את מטרת המשפט ולמנוע סרבולים שלעתים נובעים מן הכתיבה.

 

צעד אחר צעד, נכנס לעומקם של הדברים, ננבור בתכנים ונעמוד על קשיי ניסוח תוך הצעת רעיונות לשיפור ולשינוי משפטים בעלי מבנה מגובש וברור.

האם הטקסט מביע אותנו?

אנו פוגשים לא אחת בכותבים וכותבות שרצו לייצג רעיון מסוים, כוונה מסוימת, אווירה או תחושה.

אחת מנקודות החוזקה העומדות לצד העורך הלשוני, טמונה בכך שהוא מביא חוות דעת אובייקטיבית לטקסט, כמתבונן מן הצד. האם הכתיבה אכן שיקפה דבר מה מסוים? או שאולי יצרה מעט בלבול לאור ניסוח כזה או אחר?

בהגשתם את הטקסט שלכם לעריכה לשונית, תוכלו לתקן/לשפר/לשנות את הניסוח לנוסח ברור יותר, נוסח המקל על הקורא, המאפשר לקורא להבין בדיוק את סדר הדברים תוך הבהרת הרעיון המרכזי. כאשר הכתיבה היא אחידה ומנוסחת בבהירות, היא נגישה יותר לקורא ונעימה.

עריכה לשונית לאתרים

בשונה מספרות, הרי שעולם התוכן האינטרנטי פתוח בפני הקהל הרחב. כל אחד ואחת יכולים לכתוב לאתרי תוכן שונים, זאת מבלי להידרש לעמידה בסטנדרטים קפדניים לעברית תקינה.

מדוע אם כך שנרצה לבחון את מידת בהירותו של התוכן שלנו? פשוט מאוד: תוכן איכותי עושה את ההבדל.

הגולשים אולי לא בהכרח יודעים להצביע על אם אומרים 'מצוין' או שמא 'מצויין'; אך מה שהם כן מגבשים, גם אם הם אינם שמים לב לכך, זהו אמון בטקסט, אמון באתר, אמון בעסק שאליו הם הגיעו.

טקסט מגובש, נהיר ומסודר שעבר עריכה לשונית, זהו טקסט שגם יודע להעביר את המסר כהלכה באופן נעים וקוהרנטי.

הגולשים שלכם יתפשו את האתר כרציני יותר, כמהימן וברור. למילה הכתובה היכולת להעצים אתכם, להעצים את הגולשים, להעביר מסרים ותחושות.

נוסף על כך, עריכה לשונית לאתרי אינטרנט מאפשרת להתאים את הנוסח אל קהל היעד באופן נכון יותר.

והשורה התחתונה ואולי החשובה ביותר: עריכה לשונית לאתרים מאפשרת לתקן ניסוחים בעייתיים, להסיר את הספק מעל משפטים בעלי משמעות כפולה ולהעביר מסר חד וברור, המסר השיווקי אותו אתם מבקשים להעביר.

עריכה לשונית לספרים

דומה אך שונה מעריכה לשונית לאתרי אינטרנט, גם עריכה לשונית לספרים נועדה לבחון כי אכן הכתוב עומד בכללי הלשון העברית, ולערוך ליטושים סגנוניים, שדרוגים וסידור מחודש למשפטים המנוסחים באופן מסורבל מעט או לא נהיר.

עריכת לשון לספרים מבוססת אף היא על הפן הטכני תוך שהיא בודקת היבטי פיסוק, ריווח וניקוד (אלמנט שלעתים קרובות מאוד איננו בנמצא באתרי אינטרנט).

השילוב בין הפן הטכני לבין הפן הלשוני נועד להבטיח משפטים ברורים והאחדה לשונית, זאת למען קריאה מסודרת, נעימה ונקייה.

מתפקידו של העורך הלשוני להבחין גם בלקויות שלעתים חומקות מן העין, אך יוצרות רושם או תחושה מסוימת על הקורא. מילות שלילה שלמעשה הופכות לחלוטין את משמעותו של המשפט, שילובה של מילה שאיננה בהכרח מדייקת את רצון הכותב, כתיב חסר או להפך, או משפטים בעלי דו-משמעות שלעתים צריכים הבהרה מסוימת.

יתרון שילובו של עורך לשוני לספר, הוא בכך שהוא עומד כגורם אובייקטיבי המסוגל לבחון את הכתוב ולספק תובנות החומקות מן הכותב/ת המקורי/ת.

סוגי עריכות לשוניות

1# עריכה לשונית בסיסית

העריכה הלשונית הבסיסית נועדה לבחון את מבנה הכתוב, שימוש לקוי בסימני פיסוק דוגמת פיסוק חסר או פיסוק-יתר, ריווח כפול (או רחמנא ליצלן משולש), טקסטים בעלי מבנה תחבירי שגוי והאחדת המבנה (דוגמת שפה גבוהה משולבת עם סלנג), הקפדה על כתיב מלא או חסר, הגהה הבוחנת שגיאות טעויות אנוש כאלו ואחרות וכן איתור משפטים בעלי דו-משמעות שיכולים לתעתע ולבלבל את הקוראים שלנו.

2# עריכה לשונית לשיפור התוכן

עריכה לשונית זו למעשה כוללת בתוכה את העריכה הקודמת שזה עתה תוארה. מה נשתנה? בשירות זה נבקש להתערב בטקסט מעט לצורך יצירת סגנון מובהק ואחיד, סגנון שיאפשר לו לייצר רושם אינטגרטיבי יותר.

ההתערבות הטקסטואלית היא מוגבלת, אך נועדה למשל לבחון את האופן שבו המילים מעבירות את המסר המצופה. האם שינוי נוסח מסוים יסייע בדבר? המלצות שכאלו יינתנו על-ידי העורך.

דוגמה מובהקת לכך היא חזרה על מילה מסוימת, ובעריכה ניתן להוסיף מילים נרדפות, ולגוון את הטקסט.

3# עריכה לשונית כוללת

עריכת עומק של הכתוב הכוללת את העריכות שצוינו קודם לכן, בתוספת התערבות טקסטואלית משמעותית מצד העורך הלשוני.

מטרתה של העריכה הזו היא לבחון את הקוהרנטיות של הטקסט, תוך מעבר על כל פסקה ופסקה. מטרת העורך היא לבחון אם אכן הסדר הרציף שנוצר מבהיר דיו את הרעיון הכתוב או שמא ישנו צורך בסידור מחודש של פסקאות, שכתוב ושינוי הנוסח.

נוסף על כך, יכול העורך הלשוני לשלב המלצות שונות לרבות שאלות על אי-דיוקים וצורך בהבהרות, המלצה על פסקאות חדשות למען יצירת סדר רעיוני, חלוקה מחודשת לכותרות ולפסקאות, השמטת חלקים שאינם מדגישים את העיקר וכיוצא בכך.

4# עריכה ספרותית

העריכה הספרותית נוגעת בפן האמנותי יותר, והיא איננה רק נוגעת בטקסט, אלא נועדה לטפל ולבחון את רבדיו של כלל הכתוב החל מניסוחים ועד לדמויות והעלילה שבסיפור.

העריכה הספרותית איננה נכללת בשירותי מִלָּה בְּמִלָּה, אך נשמח לציינה בפניכם, וכן באפשרותנו להפנות לאנשי מקצוע נהדרים.

שירותים שמשתלבים עם עריכה לשונית